Alles wat je moeten weten over hoe je een vakantie kan boeken?

Een fijne vakantie is voor iedereen anders. De één vindt een vakantie aan een zonnige costa in een luxe hotel helemaal het einde. Overdag lig je lekker lui aan het strand in de zon te bakken en ’s avonds ga je helemaal uit je dak in een nachtclub of discotheek. De ander gaat liever met een huurauto op pad voor een avontuurlijke trip door de natuur met overnachtingen in knusse bed-en-breakfasts. Gelukkig zijn er ruim voldoende mogelijkheden voor iedereen om een vakantie te boeken die bij hem past. Je moet wel ruimschoots de tijd nemen om je wensen op een rij te zetten. Maar dat zal geen probleem zijn, want de voorpret bij een vakantie is minstens zo leuk als de vakantie zelf.

Wat is een vakantie?

Een vakantie betekent dat je uit de dagelijkse sleur bent. Even geen dagindeling die is opgebouwd rondom een drukke baan, maar lekker bepalen wat je zelf wilt. Dat kan thuis, maar je krijgt des te meer vakantiegevoel als je helemaal weg bent uit je vertrouwde omgeving. Door de nieuwe indrukken en ervaringen ga je je vanzelf ontspannen. Waar je naartoe gaat maakt niet zoveel uit, als je maar niet thuisblijft. Vakanties zijn goed voor de gezondheid. Zelfs als je een heel actieve vakantie hebt kom je daarvan uitgerust thuis, vooral geestelijk. Vooral na een periode met veel stress op het werk of door de thuissituatie zit je na een goede vakantie veel beter in je vel. Dat geldt niet alleen voor jezelf. Door een vakantie met familie kan de onderlinge verstandhouding sterk verbeteren. Vakantie is dus eigenlijk een soort reset van je dagelijkse leven.

Hoe boek je een vakantie?

Een vakantie boeken kan op allerlei manieren. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Als je de verschillende aspecten van je vakantie, zoals de reis, het hotel, een huurauto, etc. als losse onderdelen wilt boeken kun je het beste online aan de slag gaan. Complete pakketten zijn uiteraard ook online te boeken. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de keuzevrijheid. Het grote voordeel van complete pakketten is dat je je niet hoeft te verdiepen in de vele mogelijkheden die er zijn op et gebied van hotels, activiteiten, etc.

Voor een vakantie op maat voor jou en je mede-vakantiegangers is het handig om je wensen bij een reisbureau of een travel agent neer te leggen. Houd er rekening mee dat je vakantie dan wel wat duurder kan zijn. Een voordeel is dat je dan volledig wordt ontzorgd. Travel agents zijn ervaren reisadviseurs, die een afspraak met je maken. Zij geven je een onafhankelijk persoonlijk reisadvies en kunnen jouw vakantie helemaal voor je organiseren. Voor welke optie je ook kiest; let op dat jouw reisorganisatie is aangesloten bij de brancheorganisatie ANVR en liefst ook nog bij een ander garantiefonds.

Wat heb je nodig om een vakantie te boeken?

Het belangrijkste wat je nodig hebt om een mooie vakantie te boeken is een plan. Bedenk van tevoren waar je naartoe wilt, wanneer je met vakantie wilt, hoe je wilt reizen, welke faciliteiten je vakantieverblijf moet hebben en hoeveel geld je wilt besteden. Daarna ga je via internet op zoek naar de details van je vakantiebestemming. Ten eerste om je voor te bereiden op de omgeving waarin je terecht komt, maar ook om te bepalen of je de hele vakantie zelf wilt samenstellen of dat je een pakket gaat boeken, compleet met reis, hotel en activiteiten. Het is vooral nuttig om informatie te verzamelen over de accommodaties en de prijzen die worden gehanteerd.

Wanneer is vakantie boeken het goedkoopst?

Als Nederlanders willen we niet teveel betalen voor onze vakantie. Een factor die veel invloed heeft op de prijs is het moment van boeken. Daar is zelfs uitgebreid onderzoek naar gedaan door allerlei organisaties. Uit dat onderzoek blijkt dat het boeken van een vakantie het goedkoopst is als je dat ongeveer vier maanden voor de vertrekdatum doet. Dat geldt vooral voor de populaire bestemmingen. Als je een exotische vakantie wilt boeken of naar een minder toeristisch gebied gaat maakt het voor de prijs minder uit wanneer je boekt.

Top bestemmingen om een vakantie naar te boeken in 2020

Elk jaar worden er door de aanbieders van vakantiereizen lijstjes gemaakt van meest populaire bestemmingen. In de overzichten voor 2020 duikt een aantal bestemmingen regelmatig op. Goede bestemmingen zijn onder anderen te vinden rond de Middellandse Zee, zoals Marokko, Turkije, Italië, Spanje en Griekenland. Wie wat verder wil reizen kan kiezen uit De Malediven, Indonesië, Thailand, Afrika of Azië. Deze lijstjes zijn vooral bedoeld om inspiratie op te doen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat voor jou een leuke bestemming is.

Hoe boek je goedkope vliegtickets?

De vliegreis heeft veel invloed op de prijs van je vakantie. Timing is hierbij erg belangrijk, vooral als je kort voor vertrek boekt. Als je je vliegticket los boekt, dus zonder hotel, kun je vrijwel altijd profiteren van een vroegboekkorting, tenminste als je je ticket lang van tevoren boekt. Vergelijkingssites zijn daarbij een handig hulpmiddel. Wie zijn vlucht vlak voor vertrek boekt kan soms profiteren van prijsvoordeel door last minutes. Houd er rekening mee, dat er alleen last minutes worden aangeboden voor populaire bestemmingen.

Wat is het nut van vliegtickets vergelijken?

De prijs van vliegtickets vergelijken kan je een hoop geld schelen. Dat komt doordat de prijs van vliegtickets sterk kan wijzigen, zelfs per dag. Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste is dat het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Die wil alle stoelen gevuld hebben en zal de prijzen aanpassen naarmate er vlak voor vertrek meer of minder mensen voor de vlucht hebben geboekt. Ook de brandstofprijs speelt een rol. Die kan flink fluctueren en dat wordt doorberekend in de prijs van de vliegtickets. De populariteit van de bestemming heeft ook invloed op de prijs. Als er meer maatschappijen op een bestemming vliegen zal de prijs dalen. Tenslotte heeft ook de luchthaven waar je vertrekt invloed op de prijs. Luchthavens berekenen belasting aan de vliegtuigmaatschappijen en dat wordt doorberekend in de prijs van de tickets.

Wat zijn de beste vliegtickets vergelijkers?

Er zijn enkele sites waar je de prijzen van vliegtickets kunt vergelijken. Dit zijn geen boekingssites, dus het is niet mogelijk om hier rechtstreeks een ticket te boeken. Daarvoor word je doorgelinkt naar een boekingssite of naar de site van de betreffende vliegtuigmaatschappij.

Een populaire site is Momondo. Die geeft een overzicht van de vluchten waarmee je op je bestemming kunt komen. Een leuke tool is een grafiek waarin de prijsontwikkeling van jouw ticket van de afgelopen dagen te zien is. Deze site geeft ook tips om je vlucht goedkoper te boeken. Kayak is een andere vergelijkingssite. Het leuke bij deze site is dat je naar de goedkoopste vlucht kunt zoeken over meerdere dagen. Dat is handig als je flexibel bent met je vertrekdatum. Een handige optie bij Skyscanner is dat je een alert kunt instellen. Je wordt dan op de hoogte gehouden als de ticketprijs naar je bestemming daalt.