Wat is een groepsreis?

Met een groepsreis ga je met meerdere mensen op vakantie. In de meeste gevallen ken je de mensen die deel uitmaken van deze groep nog niet voordat je aan de reis begint. Tijdens de reis zijn alle zaken omtrent transport, verblijf en activiteiten al voor je geregeld, waardoor je nergens meer aan hoeft te denken. Onder leiding van een reisgids die door de reisorganisatie is aangesteld ontdek je alle activiteiten die ervoor je klaar zijn gezet. Door de groepsreizen ontdek je vaak mooie bestemmingen waar je nog nooit eerder bent geweest. Veel reisbureaus bieden je ook de mogelijkheid om met een groepsreis naar de andere kant van de wereld op vakantie te gaan en veel plekjes te bezoeken die niet al door toeristen overspoeld worden.

Hoe werkt een groepsreis?

Je kunt een groepsreis boeken via een reisbureau. Dit kun je doen in een fysiek filiaal van een reisbureau zoals TUI of D-Reizen, maar je kunt ook gebruikmaken van online organisators die specifiek gericht zijn op groepsreizen. Denk hier bijvoorbeeld aan Sawadee, KRAS en Djoser. Het boeken van een dergelijke groepsreis gaat op dezelfde manier als wanneer je een gewone vakantie boekt. Je zoekt naar welke vakanties er beschikbaar zijn in de tijd dat jij op vakantie wilt en kijkt naar welke locaties of rondreizen er beschikbaar zijn. Je boekt je deelname aan de groepsreis en voor de rest wordt alles voor je geregeld. Hotel, vervoer, alles zit in de prijs inbegrepen.

Wanneer het moment van vertrekken dan daar is, verzamel je op het afgesproken punt, meestal op het vliegveld, en ontmoet je de mensen met wie je op vakantie gaat en je reisgids. Vanaf dan is het alleen nog inchecken en de reis kan zorgeloos beginnen.

Waarom zou je met een groep op reis gaan?

In een groep op vakantie gaan is toch net iets leuker dan wanneer je alleen gaat. Dit komt onder andere omdat je je ervaringen met iemand wilt kunnen delen. Plus dat het natuurlijk veel gezelliger is. Daarbij leer je veel nieuwe mensen kennen en kunnen er tijdens de reis nieuwe vriendschappen of zelfs romances ontstaan.

Ook als je op groepsreis wilt met een groep die je al van tevoren kent heeft dit zijn voordelen. Heb je bijvoorbeeld een groot gezin of een grote vriendengroep, dan kan het boeken van een goede vakantie soms lastig zijn, helemaal als iedereen iets anders wilt doen. Omdat groepsreizen erg divers zijn zit er voor iedereen wel wat bij wat hij/zij leuk vindt. Daarbij wordt alles voor je geregeld, zodat je niet onnodig veel stress hoeft te hebben bij het regelen van bijvoorbeeld vlucht en hotel. Vakantie is een moment van even heerlijk kunnen ontspannen en omdat je je nergens druk om hoeft te maken is een groepsreis een ideale manier om met een grote groep op vakantie te gaan.

Waar moet je opletten bij het boeken van een groepsreis?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je een groepsreis boekt wanneer iedereen kan. Bespreek daarom ruim van tevoren welke data er gereserveerd moet worden en hoe lang mensen vrij kunnen nemen. Bekijk voordat je boekt ook wat er is inbegrepen in de reis. Hoeveel bagage mag je meenemen? Moet je zelf voor eten en drinken zorgen? Een groepsreis kan soms duurder zijn dan een reguliere reis naar dezelfde plek toe, maar heeft dan weer wel meer zaken inbegrepen. Controleer wel wat er allemaal is inbegrepen en of dit de extra prijs naar jouw mening dekt.