Wat is last minute?

Een last minute is een vakantie die je boekt om kort na je boeking al op vakantie gaan, met meestal hoge kortingen ten opzichte van dezelfde reis. Meestal boek je een last minute in de zomer, omdat dan de meeste mensen op vakantie gaan. Je kijkt bijvoorbeeld op 31 juni waar je naartoe wilt en op 4 juli zit je al in het vliegtuig. Veel mensen kiezen voor een last minute vakantie, omdat ze nog zaten te twijfelen of ze op vakantie kunnen vanwege het financiële plaatje, of ze willen profiteren van mooie kortingen.

Hoe werkt last minute?

Last minute vakanties worden vaak voor een lagere prijs aangeboden dan wanneer je dezelfde vakantie al ruim van tevoren boekt. Dit komt omdat vlak voordat de reis gepland staat er een goed beeld is van hoeveel plekken er nog in het vliegtuig beschikbaar zijn. Vliegtuigmaatschappijen hebben het liefst hun vliegtuigen zo vol mogelijk zitten omdat elke lege stoel geen winst oplevert, maar wel geld kost. Daarom worden vlak voor de vlucht de lege zitplaatsen voor een bodemprijs verkocht om toch nog wat winst over de plekken te kunnen verdienen.

Wanneer boek je last minute vakantie?

Als je de term ‘last minute’ serieus neemt, zou dat betekenen dat je de vakantie boekt op het moment dat de incheckbalie voor de vlucht al geopend is. In het echt zit hier eigenlijk niet eens zoveel verschil in. Vooral toen het internet nog niet zo groot was als het nu is, gingen reizigers op de dag zelf naar de loketten op het vliegveld om met koffer en al daar de tickets te boeken en direct door te lopen naar de incheckbalie. Tegenwoordig kun je ook een week van tevoren je vakantie online of bij het reisbureau boeken voor de lage prijzen die er door het tijdsbestek aan gegeven worden.

Wanneer zijn last minute deals het goedkoopst?

Hoe eerder het moment nadert dat het vliegtuig op mag stijgen naar de plaats van bestemming, hoe goedkoper de tickets. Vliegtuigmaatschappijen willen zo snel mogelijk hun vliegtuig vol hebben zitten door elke stoel gevuld te hebben. Zij doen er dan alles aan om op elke plek een passagier te hebben, dus als de deadline nadert gaan zij nog meer met de prijs omlaag om toch nog iemand op de lege plek te hebben. Dit komt voor jou als reiziger goed uit, want jij betaalt dan de laagste prijs voor dezelfde vlucht. Als je dus op vakantie wilt gaan voor een last minute prijs, controleer dan de prijs van vlak voor je weggaat en boek dan pas je tickets. Let er wel op dat als je in het hoogseizoen naar een populaire bestemming gaat, dat je niet te lang moet wachten omdat dan de plekken al vergeven kunnen zijn voordat je van een last minute heb kunnen genieten.

Zijn last minute deals ook echt voordeliger?

Dit is afhankelijk van de vlucht. Als je in hartje zomer naar Spanje gaat, zullen deze last minute prijzen niet zoveel lager zijn dan als je twee maanden van tevoren had geboekt. Dit komt omdat het een vakantie is die zo populair is dat er altijd wel animo voor is. Ga je buiten de schoolvakanties naar een minder populaire bestemming, dan kunnen prijzen enorm verschillen. Hier hangt het ook af van hoeveel stoelen er nog beschikbaar zijn. Is er nog één stoel onbezet, dan zal de last minute deal niet zoveel verschillen. Zijn er twintig stoelen leeg, dan kost vliegen teveel in vergelijking met de inkomsten en zullen de maatschappijen meer moeite doen voor mooie deals. Met het boeken van last minute deals is het dus altijd opletten welke vakantie je wanneer wilt boeken om te kijken hoeveel voordeliger een last minute nu daadwerkelijk is.