Alles wat je moet weten over autovakanties

Autovakanties zijn een ideale manier om in alle vrijheid verschillende landen te ontdekken. Ga heen waar jij heen wilt zonder met anderen rekening te hoeven houden. Rijd bijvoorbeeld rond in een cabrio met een open dak door de Italiaanse bergen en geniet van het uitzicht.

Wat is een autovakantie?

Als je met je eigen auto op vakantie gaat dan is het verstandig om je auto te laten keuren. Zo kun je, afhankelijk van het seizoen, kiezen voor een zomer- of wintercheck. Sluit daarnaast een goede verzekering af, die hulp biedt bij pech in het buitenland. Bepaal vooraf je route en rijdt weg wanneer jij dit wilt. Ook in een huurauto heb je alle vrijheid en bepaal je zelf naar welk(e) land(en) je wilt en hoe je daar naartoe gaat. Ga je voor de snelste route of neem je liever de toeristische route? Het is helemaal aan jou!

Wat neem je mee op autovakantie?

Een autorit kan lang duren als je ver weg op vakantie gaat. Zorg daarom dat je genoeg te eten en te drinken hebt, zodat je het lang kunt uit houden. Op die manier hoef je niet aldoor langs een tankstation voor eten en kun je langer doorrijden. Ook toiletpapier en handalcohol zijn geen overbodige luxe items om mee te nemen. Veel tankstations hebben namelijk geen toiletpapier of zeep. Als je op vakantie gaat met kinderen dan zijn spelletjes voor onderweg een goede manier om ze bezig te houden. Bedenk zelf leuke spelletjes of neem een boek of reisspel mee.

Wat heb je nodig om op autovakantie te kunnen?

Vergeet niet alle belangrijke reisdocumenten mee te nemen als je met de auto op vakantie gaat. Denk hierbij aan je rijbewijs, benodigde vignetten en milieustickers. Bekijk van tevoren of vignetten en milieustickers nodig zijn in het land waar je doorheen rijdt. Verder heb je de groene kaart van je auto, belangrijke telefoonnummers en verzekeringen bij de hand voor als er iets voorvalt. Je hoopt natuurlijk niet dat het gebeurt, maar het is altijd handig om bij je te hebben. Hetzelfde geldt voor items als een gevarendriehoek en veiligheidsvestjes voor als je met pech langs de weg staat. Controleer verder ook de veiligheidsregels van de landen waar je doorheen gaat en houd je daar ook aan.

Wat zijn de voordelen van autovakantie wat vliegvakantie niet heeft?

Als je op vakantie gaat met de auto dan heb je enorm veel vrijheid. Je kunt vertrekken wanneer je wilt en hoeft op niemand te wachten. Misschien op je familie, maar die kun je nog aansporen om op te schieten. Bij vreemden doe je dat niet zo snel. Daarnaast kun je makkelijker een overnachting kort van tevoren opzoeken en er op de bonnefooi heen rijden. Als het toch vol zit dan rijd je eenvoudig naar de volgende. Op je vakantiebestemming rijd je heen waar je zelf heen wilt en hoef je niet het verplichte rondje van de reisorganisatie af te maken. Verder is het ook heel fijn dat je je eigen tempo bepaalt.

Wat kost een gemiddelde autovakanties?

Autovakanties zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan vliegvakanties. Je betaalt alleen de brandstof en kunt zelf een route bepalen. Hierdoor heb je geen reisleider nodig en kun je zelf op zoek naar al het moois dat het land je te bieden heeft. Je kosten zijn afhankelijk van de brandstofprijzen in de landen waar je doorheen rijdt en de accommodaties die je boekt. Je kunt via verschillende reisorganisaties een autovakantie boeken, waarbij de accommodaties geregeld zijn en je eventueel een reisroute mee krijgt. Op die manier heb je veel vrijheid en kun je gaan en staan waar jij wilt.

Wat zijn de top autovakantie bestemming (NL’ers)

Nederlanders gaan voornamelijk binnen Europa met de auto op vakantie. Landen als Frankrijk, Italië en Spanje staan altijd heel hoog op het lijstje, maar ook de iets koudere landen als Noorwegen, Zweden en Spanje doen het goed als autovakantie bestemmingen. Ga met de auto op vakantie en rijd langs alle mooie vergezichten dat het land te bieden heeft, zoals de fjorden in Noorwegen en de bergen in Frankrijk. Of stippel een grote route uit, waarbij je meerdere landen aan doet.

Kan je zonder een eigen auto op autovakantie?

Als je kiest voor een autovakantie dan kun je ervoor kiezen om met je eigen auto op vakantie te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Let hier wel op dat er per land verschillende eisen aan verbonden zijn. Zo zijn er landen waarbij je minimaal 5 jaar in het bezig moet zijn van je rijbewijs of heb je een minimum leeftijd van 25 jaar. Je hebt huurauto’s in alle soorten en maten, waardoor je de reis zo aangenaam mogelijk kunt maken.