Wat is all-inclusive?

Men zegt dat de oprichters van Club Med de all-inclusive formule hebben bedacht dus dat deze reisorganisatie de eerste is die dit verzorgingstype ging aanbieden. Alles inclusief betekent zoveel als dat bij een vakantie alles inbegrepen is. Naast de 3 dagelijkse maaltijden houdt all inclusive in dat ook de (fris)drank en het gebruik van de faciliteiten waarover het hotel of resort beschikt, voor jou in de reissom inbegrepen zit. Denk aan watersportmogelijkheden, wellness, zwembaden en het animatieprogramma voor de kinderen. Alles staat tot jouw beschikking vanaf aankomst tot aan vertrek.

Er zijn wel verschillen per land en per hotel. Let daarop bij het reserveren. In het ene land zit wat betreft alcohol alleen bier en wijn in de formule terwijl bij het andere resort ook de sterke binnen- en buitenlands gedestilleerde drank inbegrepen is. Of het gebruik van de sauna en behandelingen is toch niet inclusief. Wat betreft de maaltijden is het gebruikelijk deze in buffetvorm te serveren. Je neemt dan plaats in het restaurant en schept vervolgens je eten op. Je kunt zo vaak terug gaan om op te scheppen als je wilt en dus is het ook een all you can eat variant.

Zijn er ook andere vormen van all-inclusive?

Zoals gezegd zijn bij sommige all-inclusive vakantie bepaalde zaken niet inbegrepen. Bijvoorbeeld moet er voor internationale alcoholische drank, flesdrank of vers geperste vruchtensap, apart worden bijbetaald. Of het kan zijn dat als je in je hotelkamer of op het strand verblijft, de all-in formule niet geldt en dus de drankjes of ijsjes daar niet gratis zijn.

Een andere vorm is ultra all-inclusive vakantie. Dan ben je er zeker van dat andere extra’s wel inbegrepen zijn zoals cocktails, snacks, ijsjes en lokale specialiteiten. Ook worden er vaak luxere varianten aangeboden en mag er sowieso van faciliteiten als massage en watersporten gebruik gemaakt worden. Boek je een ultra all-inclusive vakantie, dan is dit verblijfstype meestal in een resort dat zowel een buffetrestaurant als een à-la-carte restaurant heeft. Let erop bij het boeken of je daar dan ook eens kunt diner want dit verschilt per accommodatie. Soms bieden hotels zelfs beide formules: all-inclusive en ultra all-inclusive. Dus kijk het goed na zodat je niet ter plekke teleurgesteld wordt.

Wat is het verschil tussen all-inclusive en volpension?

Hou je ervan dat jouw vakantie tot in de puntjes geregeld is zodat je nergens meer aan hoeft te denken op je vakantiebestemming? Dan is het verzorgingstype (ultra) all-inclusive de perfecte optie. Dit betekent dat je nooit boodschappen hoeft te doen omdat het uitgebreider is dan volpension. Bij all-inclusive ga je gewoon naar de bar als je dorst hebt. Ben je bij het zwembad, dan hoef je ook niks te drinken in te pakken, eigenlijk alles is inbegrepen. Trek in een ijsje? Volpension voorziet daar niet in.

Bij beide verblijfstypes begint de verzorging bij aankomst en duurt tot de dag van vertrek. Bij (ultra) all-inclusive kan het beginnen met een drankje of, net als met volpension, direct met een lunch of lopend buffet als avondmaal. Voor all-inclusive zal de reissom hoger zijn dan volpension terwijl je tijdens je vakantie weer minder zult uitgeven omdat werkelijk bijna al het eten en drinken betaald is. Tenzij je uitstapjes maakt en de dag niet op het resort doorbrengt. Hou er dan rekening mee dat als je geen gebruik maakt van de maaltijden of van al het extra’s, je geen geld terug krijgt.